Caribische collecties
Op 1 juli 2023 wordt landelijk 150/160 jaar afschaffing van de Slavernij in de Nederlandse koloniën herdacht. Met het themaprogramma Caribische collecties laat Universitaire Bibliotheken Leiden (UBL) zien dat ook Leiden op velerlei wijze verbonden is met de Cariben, zowel via de studenten en de Caribische collecties, als door het slavernijverleden van de stad.
Aan de hand van tentoonstellingen, wandelingen, blogs, podcasts, leeslijsten, boekensalons en talkshows laten we de rijke Caribische collecties aan het publiek zien. We dragen zo bij aan het hedendaagse debat over de geschiedenis van de slavernij en in het bijzonder in de Caribische geschiedenis. Hier een overzicht van alle, speciaal voor het publiek, georganiseerde activiteiten.
Tentoonstelling Anton de Kom en Surinaamse studenten in Leiden
In samenwerking met Museum De Lakenhal maken we een tentoonstelling rond Anton de Kom en de Surinaamse Studenten Unie (SSU) in Leiden (ca. 1960-1980), met archiefmateriaal (documenten), foto’s, objecten (stencilmachine!) en videopresentaties (gesprekken met oud-leden van SSU). De tentoonstelling is in het najaar te zien. Voor de realisatie van de tentoonstelling zijn Henna Goudzand Nahar en Carl Haarnack, beide kenners van de Surinaamse geschiedenis, aangetrokken. Gastkunstenaar Hedy Tjin doet de vormgeving van de tentoonstelling en maakt wandschilderingen.
Boekensalons, talkshows en blogs
In de talkshow Van kluis naar kussen vertellen conservatoren met onderzoekers en studenten over de Caribische collecties en het gebruik in onderwijs en onderzoek. Recente boeken komen in de boekensalons ter sprake: naast gesprekken met de auteurs tonen conservatoren bijzondere stukken uit de Caribische Collecties. Ook in onze podcasts en blogs besteden we aandacht aan de Caribische collecties.
De Boekenwereld
Eind 2023 verschijnt een Leids themanummer van het publiekstijdschrift De Boekenwereld, dat dit keer aan ‘de Cariben’ is gewijd. Diverse Leidse onderzoekers en conservatoren schrijven artikelen. Carl Haarnack is gasthoofdredacteur van deze speciale editie.
Blijf op de hoogte
Wilt u op de hoogte blijven van de activiteiten rond de Caribische collecties? Abonneer u op onze mailinglijst. U ontvang dan voor alle activiteiten een digitale uitnodiging.
Bijzondere collecties
De UBL beheert bijzondere collecties van nationaal en internationaal belang. Het behoud van dit cultureel erfgoed krijgt veel zorg, net als de beschikbaarstelling ervan aan studenten en onderzoekers. Door het organiseren van themaprogramma’s als ‘Caribische collecties’ - en eerder de themaprogramma’s ‘Leiden City of science’, ‘Universiteit en Studentenleven’, ‘Voorbij de inhoud’ en ‘Onderdrukking en Vrijheid’ - wordt het belangstellende publiek in contact gebracht met de stukken uit de bijzondere collecties en wordt het gebruik ervan op een nieuwe manier gestimuleerd.
Beeld banner: Tekening Drie pratende vrouwen van Arnoldus Borret uit circa 1880, [KITLV 36A240].