Robert van Gulik Fellowship
Het Robert van Gulik Fonds heeft met ingang van 2025 een Robert van Gulik Fellowship aan het Scaliger Instituut ingesteld. Het fonds ondersteunt hiermee de bevordering van het onderzoek naar de sinologische collecties van de Universitaire Bibliotheken Leiden.
Over Robert van Gulik
Het Robert van Gulik Fellowship houdt de herinnering levend aan de sinoloog en diplomaat Robert van Gulik (1910-1967). Robert van Gulik studeerde Sanskriet, Chinees en Japans, aan de Universiteit Leiden en de Universiteit Utrecht. Zijn diplomatieke carrière begon in 1935, waarin Van Gulik verschillende posten heeft bekleed, onder andere in China, Japan, Korea en India. Van Gulik was gefascineerd door de traditie van de brede Chinese geleerdenwereld. Zijn hele leven trachtte hij deze traditie in praktijk te brengen door het uitvoeren van zegelsnijkunst, kalligrafie en poëzie, het bespelen van het klassieke Chinese muziekinstrument Qin, en het verzamelen van kunstwerken, boeken, muziekstukken en andere voorwerpen. De publicaties van Robert van Gulik zijn eveneens divers en veelzijdig. Zijn pionierswerk heeft grote invloed gehad op de studie van China.
Het fellowship
De Robert van Gulik Fellow doet onderzoek naar het leven of het werk van Van Gulik, of naar onderwerpen zoals Chinese kunst, literatuur, muziek, zegelsnijden, etc., met behulp van het bronnenmateriaal uit de Van Gulik-collectie en het Van Gulik-archief van de Universitaire Bibliotheken Leiden, aangevuld met materiaal uit de rijke Bijzondere Collecties van de universiteitsbibliotheek.
De fellow(s) zal (zullen) minimaal een maand en maximaal twee maanden aan het Scaliger Instituut verbonden zijn om onderzoek te doen naar de sinologische collecties in de Bijzondere Collecties van de Universitaire Bibliotheken Leiden.
De fellow is bij voorkeur een onderzoeker met een uitstekend track-record of een onderzoeker van naam in het vakgebied. Indien het verblijf van de Robert van Gulik fellow tijdens een semester plaatsvindt, zal hij of zij een publiekslezing geven. Daarnaast kan de onderzoeker bijvoorbeeld ook worden ingezet bij het geven van masterclasses aan studenten en promovendi. Het onderzoek in Leiden wordt verricht ten behoeve van een publicatie; er wordt een kort verslag geschreven ten behoeve van de Van Gulik Estate. De beurs bedraagt € 1.000,- per maand, met een maximum van twee maanden.
De deadline voor het indienen van onderzoeksvoorstellen is 1 april 2025.
Voorwaarden
De aanvragen voor een Robert van Gulik Fellowship moeten aan een aantal voorwaarden voldoen:
• De fellow dient het onderzoek gedurende het verblijf uit te voeren in de Universiteitsbibliotheek Leiden.
• De fellow moet zelf zorgdragen voor het aanvragen van een geldig visum voor de periode van verblijf in Nederland.
• De fellow moet duidelijk de voorgestelde data van verblijf op het formulier vermelden.
• Het fellowship moet worden vervuld in het jaar van aanvraag; tenzij er door de beoordelingscommissie goedkeuring wordt gegeven om van deze periode af te wijken.
• De fellow is zelf verantwoordelijk voor het vinden van accommodatie in Nederland (via het Housing Department van de Universiteit Leiden) en deze te betalen uit het toegezegde fellowship.
• De fellow stelt het Scaliger Instituut een onderzoeksrapport ter hand bij de afronding van het fellowship.
• De fellow doneert een exemplaar van de publicaties die uit het verblijf als fellow zijn voortgekomen aan de Universiteitsbibliotheek Leiden.
De aanvraag voor een Robert van Gulik Fellowship moet verder aan de volgende voorwaarden voldoen:
• Een volledig ingevuld aanvraagformulier, voorzien van de persoonlijke gegevens, de naam van het fellowship, de titel van het onderzoeksvoorstel, de geprefereerde data van verblijf en de namen en adressen van twee academische referenten;
• Een onderzoeksvoorstel (maximaal 1200 woorden) waarin specifiek moet worden aangegeven wat de relatie is tussen het voorgestelde onderzoek en de primaire bronnen die binnen de afdeling Bijzondere Collecties zullen worden onderzocht en geraadpleegd;
• Een lijst van handschriften, drukken of ander materiaal dat in de bibliotheek zal worden geraadpleegd, inclusief signatuur/plaatsingscode;
• Een begin- en einddatum van het voorgestelde onderzoek. Het onderzoek moet worden uitgevoerd in het jaar van aanvraag;
• Een curriculum vitae;
• Een lijst van relevante publicaties;
• Twee aanbevelingsbrieven van twee academische referenten. De referenten sturen de brieven direct aan de coördinator van het Scaliger Instituut per e-mail of per post aan: K. van Ommen, Scaliger Instituut, Postbus 9501, 2300 RA Leiden;
• Nog niet gepromoveerde onderzoekers dienen een aanbevelingsbrief van hun begeleider(s) mee te sturen.
Beoordelingscommissie
Aanvragen voor een Robert van Gulik Fellowship kunnen worden voorgelegd aan een beoordelingscommissie bestaande uit: M. Gilbert MA (Conservator Chinese collecties UBL), Drs. Anne Sytske Keijser (Opleidingscoördinator China Studies UL), Prof. Dr. W. van Gulik (vertegenwoordiger van de erven Van Gulik) en Dr. K. van Ommen (Coördinator Scaliger Instituut, secretaris)
Aanvraagformulier
Aanvragen voor het fellowship kunnen middels een aanvraagformulier (zie rechts) worden gezonden aan de coördinator van het Scaliger Instituut, Dr. K. van Ommen, Universiteitsbibliotheek Leiden, Postbus 9501, 2300 RA Leiden, Nederland.