Universiteit Leiden

nl en

Afgeronde Digital Scholarship projecten

Enkele voorbeelden van onze afgeronde projecten met nieuwe digitale methoden en technieken.

Mediating Islam in the Digital Age

In het MIDA project gingen vijftien jonge wetenschappers aan de slag om te onderzoeken hoe digitalisering invloed heeft op (1) de manier waarop islam vorm krijgt (dat wil zeggen overtuigingen, praktijken, samenlevingen, politieke organisaties, sociale instellingen en wereldbeelden); (2) de wijze waarop moslims zich tot het verleden verhouden; (3) de ontwikkelingen van het onderzoek naar de islam.

Het Centre for Digital Scholarship heeft onder meer twee stageprojecten begeleid en workshops verzorgd over Open Science, FAIR data en Scholarly Communication in the Digital Age (samen met Brill). De stageprojecten hadden betrekking op digitale duurzaamheid van audiovisueel materiaal en visualisatie van netwerken van geleerden.

ORCID

ORCID is een belangrijk hulpmiddel bij het verbeteren van de zichtbaarheid van Leidse onderzoekers en hun publicaties, en steeds meer subsidieverstrekkers en uitgevers stellen het hebben van een ORCID dan ook verplicht. In het ORCID-project werden Leidse onderzoekers gestimuleerd om een ORCID aan te vragen en om deze identifier te registreren in LUCRIS. Het streefdoel was een dekkingsgraad van 75%. Dat percentage is behaald.

You share, we take care

De Nederlandse universiteiten zijn in 2019 in VSNU verband een gezamenlijke pilot gestart om open access een extra impuls te geven. Op basis van het Amendement Taverne werden de uitgeversversies van korte wetenschappelijke publicaties na 6 maanden beschikbaar gemaakt via de repository van de universiteit. Dit gebeurde uiteraard met wederzijdse afstemming met de onderzoeker.

Het project You share, we take care heeft geleid tot een aanpassing van het Open Access beleid van de Universiteit Leiden, waarin we Taverne universiteitsbreed toepassen.

Zichtbaardheid van onderzoekssoftware

Dit pilot project onderzocht of de Research Software Directory (RSD) van het NLeScience Center geschikt was om de vindbaarheid en verspreiding van research software te verbeteren en op die manier de wetenschappelijke impact van software op een kwalitatieve manier zichtbaar maken.

Aan de pilot namen naast Leiden ook de Universiteit Utrecht en het Amsterdam UMC deel. De pilot liep van februari 2022 tot december 2022. 

Engaging Researchers with Data Management: The Cookbook

Een internationaal team van onderzoeksondersteuners en onderzoekers, waaronder een collega van het CDS, heeft een ‘kookboek’ geschreven met 24 voorbeelden van ‘best practices’ om onderzoekers te betrekken bij onderzoeksdatamanagement. (RDM). Deze voorbeelden zijn nagelopen, samengevat en omgezet tot ‘recepten’ als handleiding voor collega-instellingen om op vergelijkbare wijze hun eigen activiteiten te ontwikkelen, waarmee ze onderzoekers een actieve rol kunnen laten innemen in RDM.

“Engaging Researchers with Data Management: The Cookbook” by Connie Clare, Maria Cruz, Elli Papadopoulou, James Savage, Marta Teperek, Yan Wang, Iza Witkowska, and Joanne Yeomans. Open Book Publishers, 2019.   

Deze website maakt gebruik van cookies.