Digital Scholarship projecten
Onze lopende projecten met nieuwe digitale methoden en technieken.
Het CDS werkt in projecten samen met onderzoekers en andere partners van binnen en buiten de universiteit aan de nieuwste technologische innovaties. We bouwen op die manier een digitale samenwerkingsomgeving op waarin onderzoekers nieuwe methoden en technieken verkennen en waarin ze kunnen samenwerken met andere onderzoekers, ook uit andere disciplines.
Hieronder staat een selectie van lopende projecten; onze afgeronde projecten hebben een eigen pagina.
Meer weten...? De medewerkers van het CDS beantwoorden vragen graag via cds@library.leidenuniv.nl
Research Data Services Catalogus
De Research Data Services Catalogus presenteert een lijst van diensten die beschikbaar zijn voor Leidse onderzoekers, om te helpen kiezen welke voorzieningen geschikt zijn voor het beheer van onderzoeksdata vóór, tijdens en na een onderzoeksproject.
Lees meer over de Research Data Services Catalogus.
Connecting to the Network of Digital Heritage
In het project “Connecting to the Network of Digital Heritage” proberen we de herbruikbaarheid van erfgoeddata te verbeteren en hebben we een aantal tutorials ontwikkeld om het principe van Linked Open Data uit te leggen.
Lees meer over herbruikbaarheid van erfgoeddata.
Durable Access to Book Historical data
Het born-digital wetenschappelijk archief van boekhistoricus Paul Hoftijzer bevat gedetailleerde beschrijvingen van personen, organisaties en gebeurtenissen, die belangrijk waren voor de vroegmoderne boekindustrie in Leiden. Het archief is nu omgezet naar Linked Open Data.
Lees meer over het Durable Access project.
Publicatiebeleid en Open Access
Het Open Access Team van het CDS helpt de onderzoeksinstituten van de Universiteit Leiden om een publicatiebeleid te ontwikkelen of bij te werken met een nadruk op Open Access publiceren en kostenbeheersing.
Lees meer over het publicatiebeleid.
OS Trails
Praktisch toepasbare, open en FAIR (Findable, Accessible, Interoperable en Reusable) instrumenten om wetenschappelijke kennisproductie te volgen binnnen de European Open Science Cloud (EOSC).
Lees meer over OS Trails.