Geografische informatiesystemen
Geografische informatiesystemen (GIS) zijn computerapplicaties die gebruikt worden om geografische data weer te geven, te bewerken en letterlijk in kaart te brengen op verschillende manieren. Met behulp van GIS-tools kunnen gebruikers interactieve queries maken, ruimtelijke relaties, patronen en trends analyseren én de resultaten hiervan visualiseren.
De voordelen van het werken met GIS zijn al lang opgepikt door de academische gemeenschap zij het voornamelijk in de ruimtelijke of betawetenschappen. Over het algemeen gaan deze disciplines niet alleen verder terug in het gebruik van GIS-technieken, maar we zien daar ook dat het creeëren, onderhouden en delen van geodata een integraal onderdeel is van onderzoeksvoorstellen en -projecten.
Andere onderzoeksgebieden beginnen zich in toenemende mate bewust te worden van de voordelen van het gebruik van GIS in het onderzoek. Deze onwikkeling wordt ook aangewakkerd door eisen van onderzoeksfinanciers zoals NWO met betrekking tot publieke beschikbaarstelling van onderzoeksdata.
Het Centre for Digital Scholarship beoogt in de toekomst diensten en materialen voor ondersteuning en training te verzorgen voor ruimtelijk onderzoek en GIS-gebruikers binnen de Universiteit Leiden samen te brengen. Deze dienst is nog in ontwikkeling. De vakreferenten of projectleiders van de UBL kunnen hierover meer informatie geven.