De collectie Kunstgeschiedenis staat in de Universiteitsbibliotheek. Het grootste deel van de collectie bevindt zich in het gesloten magazijn. Deze boeken moeten via de Catalogus worden aangevraagd.

Naslagcollectie

Op de eerste etage staat een basiscollectie bibliografieën, woordenboeken en overzichtswerken op het gebied van de geschiedenis van de beeldende kunsten, muziek- en theaterwetenschappen. Deze boeken worden niet uitgeleend, maar kopiëren of scannen is wel mogelijk. 

De naslagcollectie is geordend via de Library of Congress Classification (LCC). Titels op het gebied van kunst staan in de volgende rubrieken:

Papieren tijdschriften

Lopende jaargangen van tijdschriften die niet digitaal beschikbaar zijn op het gebied van de kunsten zijn geplaatst in de ronde tijdschriftenkasten bij de entree van studiezaal 5. Daarnaast staan relevante tijdschriften bij ingang 2 (archeologie) en bij de ingangen 3 en 4 (geschiedenis).

Boeken op het gebied van theater en film staan bij ingang 8. Let op: boeken en tijdschriften op het gebied van fotografie (TR), prentkunst (NE) en tekenkunst (NC) staan in de handbibliotheek van de Bijzondere Collecties, (afdeling Beeld), bij ingang 3 op de tweede verdieping. Kunst in de Klassieke Oudheid staat bij rubriek N.

Art Index: indexeert honderden tijdschriften op het gebied van beeldende, decoratieve en commerciële kunst, fotografie, film en architectuur.

Bibliography of the History of Art & Répertoire International de la littérature de l'art: voor het zoeken naar publicaties over de visuele kunsten gepubliceerd tussen 1975 en 2007.

Guide to the Literature of Art History 2 (Max Marmor e.a., Association of American Libraries 2004): aanvulling op Mary Chamberlin's Guide to Art Reference Books (ALA Editions 1959) en de Guide to the Literature of Art History (Etta Arntzen e.a., ALA Editions, 1980) met literatuurverwijzingen vanaf 1977. Staat op de studiezaal: Z5931 .M374 2005

Kubikat: collectieve catalogus van vier leidende Duitse onderzoeksinstituten binnen de kunstgeschiedenis. Bevat records van artikelen uit wetenschappelijke tijdschriften, conferentiebundels, gelegenheidsbundels en tentoonstellingscatalogi.

Bibliography of Art and Architecture in the Islamic World. Volume 1 Art (Brill 2012 e.v.): geannoteerd overzicht van boeken en artikelen uit artikelbundels en tijdschriften gepubliceerd in alle Europese talen (behalve Turks) tusen 1906 en 2011. Van Volume 2 Architecture is alleen een (opvraagbare) geprinte versie beschikbaar in de bibliotheek.

Oxford Bibliographies Art History bevat referenties voor verder onderzoek gesorteerd naar onderwerp.

Allgemeines Künstlerlexikon (Artists of the World): meer dan 0,5 miljoen biografieën van schilders, beeldhouwers, architecten, ontwerpers, fotografen, videokunstenaars en meer.

Hall's iconografisch handboek: onderwerpen, symbolen en motieven in de beeldende kunst (James Hall, Primavera Pers 1996). Staat op de studiezaal: N7560 .H34126 1996.

Getty Vocabularies: thesauri met uitleg van termen binnen kunst, architectuur, conservering en archieven.

Montias Database of 17th Century Dutch Art Inventories: beschrijvingen van de goederen uit 1.280 inventarissen (schilderijen, prenten, meubels e.d.) van Amsterdammers uit de zeventiende eeuw (1597-1681).

Oxford Handbooks en Cambridge Companions: artikelen over tal van onderwerpen met de laatste stand van zaken binnen onderzoek.

Oxford Reference Online: woordenboeken over kunst en architectuur, waaronder Oxford Dictionary of Art and Artists, Dictionary of Modern and Contemporary Art en Dictionary of Architecture.

Kunstgeschiedenis

• Art: a visual history (Robert Cumming, DK 2015). Staat op de studiezaal: N31 .C85 2015
• Vice versa: geschiedenis van de westerse kunst en architectuur (Ad de Visser, Pels & Kemper 2012)
• The story of art (E.H. Gombrich, 1995)
• Gardner's art through the ages: a global history (Helen Gardner e.a., Wadsworth 2013)
• A World History of Art (Hugh Honour e.a. King 2005): staat op de studiezaal N5300 .H68 2005

Onderzoeksmethoden

• Art History: Contemporary Perspectives on Method (Dana Arnold e.a., Wiley-Blackwell 2010)
• Art History: a Critical Introduction to its methods (Michael Hatt e.a. Manchester University Press 2006)
• Doing visual analysis: from theory to practice (David Machin e.a., Sage 2018)
• Visual methodologies: an introduction to researching with visual materials (Gillian Rose, Sage 2016). Also see the online guide

Naslagwerken

Ästhetische grundbegriffe: historisches wörterbuch in sieben bänden (Karlheinz Barck, Metzler 2000-2005): 170 artikelen over de ontwikkeling van concepten binnen de kunsttheorie.

Critical Terms for Art History (Robert Nelson e.a., University of Chicago Press 2003): essays over 22 termen die vaak worden gebruikt door kunsthistorici.

Encyclopedia of aesthetics (Michael Kelly, Oxford UP 1998): overzicht van belangrijke concepten, denkers en debatten over de betekenis, het gebruik en de waarde van de kunsten - van literatuur tot dans en televisie. Staat op de studiezaal: BH56 .E53 1998

Boeken om mee te beginnen

• Anthropology of the arts: a reader (Gretchen Bakke e.a., Bloomsbury Academic 2017)
• An introduction to the philosophy of art (Thomas Eldridge, Cambridge UP 2003)
• Art theory: an historical introduction (Robert Williams, Blackwell 2004)
• A companion to art theory (Paul Smith e.a., Blackwell 2002)
• Conversation on art and aesthetics (Hans Maes e.a., Oxford UP 2017)
• Theory in Contemporary Art since 1965 (Zoya Kocur e.a., Wiley-Blackwell 2013)
• Theories of art (Moshe Barasch, Routledge 1990-1998)

Zie de subject guides Chinastudies, Midden-Oosten, Zuid- en Zuidoost-Azië voor informatie over het zoeken naar literatuur over bepaalde regio's.

Naslagwerken

Heilbrunn Timeline of Art History: tijdlijnen aangevuld met artikelen en kunstwerken. Van The Metropolitan Museum of Art.

Encyclopedia of World Art (Massimo Pallottino, McGraw-Hill 1959-1987): artikelen over kunstenaars en kunstenaarsgroepen, concepten en regionale beschijvingen van artistieke activiteit. Rijk geïllustreerd. Staat op de studiezaal: N31 .E4833 1959

Websites

De Guide to Research in Islamic Art and Architecture van de Harvard University Library biedt gedetailleerde informatie over zoeken naar literatuur en afbeeldingen voor kunst uit het Midden-Oosten. De meeste genoemde bronnen zijn ook in Leiden aanwezig.

Boeken om mee te beginnen

• Calliope's sisters: a comparative study of philosophies of art (Richard Anderson, Pearson 2004)
• World Art Studies: Exploring Concepts and Approaches (Kitty Zijlmans, Valiz 2008)
• World Art: an introduction to the art in artefacts (Ben Burt, Bloomsbury 2013)

Naslagwerken

Encyclopedia of 20th-century architecture (Stephen Sennott, Fitzroy Dearborn 2004): bevat artikelen over belangrijke architecten(bureau's), gebouwen, stijlen, land- en stadsplanning, bouwmaterialen en constructies. Daarnaast artikelen over stylistische en theoretische terminologie en stijlstromingen. Staat op de studiezaal: NA680 .E495 2004.

Reading Architecture: A Visual Lexicon (Owen Hopkins, Laurence King Publishing 2012): geeft aan de hand van illustraties en kleurenfoto's uitleg van structurele elementen en materialen binnen de architectuur vanaf de antieke tijd tot heden.

The Greenwood encyclopedia of homes through world history (James Steele e.a., Greenwood 2009): over onderkomens door de eeuwen heen en de sociale, politieke, economische en religieuze achtergronden die deze hebben vormgegeven. Op de studiezaal: NA7105 .S74 2009

Oxford Dictionary of Architecture (James Curl, Oxford UP 2015): bevat lemma's over elk denkbaar aspect rond westerse architectuur.

ArchInform: database met informatie over meer dan architecturele 84.000 projecten. Zoeken kan op architect, plaats of onderwerp.

Built Works Registry: register van gebouwen en monumenten wereldwijd van de prehistory tot het heden.

Boeken om mee te beginnen

• Architecture since 1400 (Kathleen James-Chakraborty, University of Minnesota Press 2014)
• Interior design: an critical introduction (Clive Edwards, Berg 2011)
• Research methods for architecture (Ray Lucas, Laurence King Publishing 2016)
• The making of home: the 500-year story of how our houses became homes (Judith Flanders, Atlantic Books 2014)
• Thinking about architecture: an introduction to architectural theory (Colin Davies, Laurence King Publishing 2011)

Artikelen zoeken

Abstracts of International Conservation Literature (Getty Institute): meer dan 140.000 referenties naar literatuur over conservering en behoud van cultureel erfgoed. Bevat onderwerpsgerichte bibliografieën en wordt elk kwartaal bijgewerkt.

Bibliographic Database of the Conservation Information Network: uitgebreide bibliografie met betrekking tot conservering, behoud en restauratie van cultureel erfgoed. Records vanaf 1955.

Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed: het RCE heeft een uitgebreide bibliotheek cultuurhistorische boeken, tijdschriften, dossiers, foto's en tekeningen op het gebied van collecties, archeologie, monumenten en cultuurlandschap in Nederland. Daarnaast op de website dossiers, publicaties, netwerken en collectiebeschrijvingen van musea en archieven.

Naslagwerken

European Illustrated Glossary of Conservation Terms for Wall Paining and Architectural Surfaces (EwaGlos): rijk geillustreerde woordenlijst gemaakt door een samenwerkingsverband van Europese instituten.

Reaxys: webgebaseerd zoeksysteem voor chemische reacties, (delen van) verbindingen en bibliografische gegevens daarbij (bijv. spectra). Het is gebouwd om chemici in hun dagelijks werk te ondersteunen met gerichte en relevante informatie in de chemie.

CoOL Conservation Online: platform met informatie over bronnen, organisaties, mailinglists e.d. voor conserveringsprofessionals wereldwijd onderhouden door de Foundation of the American Institute for Conservation.

Boeken om mee te beginnen

• Conservation of culture heritage: key principles and approaches (Hanna Szczepanowska, Routledge 2013)
• Conservation science heritage materials (Eric May e.a., RSC Publishers 2006)
• Handbook of material culture (Christopher Tilley, Sage 2006)
• Historical perspectives on preventive conservation (Sarah Staniforth, Getty Conservation Institute 2013)
• Oud papier!: over gebruik, bewaren en restaureren van prent en tekening (Lina van der Wolde, Atlas van Stolk 2006)
• The curatorial: a philosophy of curating (Jean-Paul Martinon, Bloomsbury Academic 2013)