Universiteit Leiden

nl en

Werken met Zotero

Bekijk hier de meest belangrijke functionaliteiten van Zotero.

Zotero installeren

Zotero is beschikbaar op alle universiteitscomputers via het Software Center. Op je persoonlijke computer kun je Zotero zelf gratis installeren via de Zotero-website.

Referenties importeren

Referenties importeren naar Zotero kan op verschillende manieren. Om referenties te ordenen, kun je ze in collections indelen.

Een eenvoudige manier om referenties aan je Zotero-bibliotheek toe te voegen, is door het toverstaf-symbool te selecteren en de ISBN of DOI van de referentie in te vullen. Dit geldt ook voor PMID (PubMed IDentifier), arXiv, ID en ADS bibcode.

Als je in het bezit bent van een PDF, kun je het bestand naar je bibliotheek slepen om het te importeren.

Met de Zotero Connector sla je websites en artikelen direct op in je Zotero-bibliotheek. Ga naar de website die je wilt opslaan, klik op het Zotero-symbool, kies de collectie waaraan je de website wilt toevoegen en klik op done. Nu verschijnt de website in je bibliotheek. Zotero slaat de datum op waarop je de website bezocht hebt en voegt deze automatisch toe wanneer je de bron in je werk citeert.

Om referenties handmatig aan je bibliotheek toe te voegen, klik je op het groene plus-icoon and kies je het juiste referentietype uit het menu. Alle informatie vul je vervolgens in in het rechtermenu. Ga hierbij zorgvuldig te werk; onnauwkeurigheden kunnen ervoor zorgen dat er later fouten in je citaten sluipen.

Veel databases bieden BibTeX- en RIS-bestanden aan. Dit zijn bibliografische bestanden met alle informatie die je nodig hebt om een referentie in Zotero op te slaan. Als je bijvoorbeeld een referentie in de catalogus van de UBL vindt, kun je deze downloaden door op Export BIBTEX of Export RIS te klikken. Het maakt niet uit voor welke encoding je kiest. Download vervolgens het bestand. Om de referentie naar je bibliotheek te importeren, klik je op File -> Import -> A File (BibTex, RIS, Zotero, RDF, etc.) Tot slot selecteer je het juiste bestand in je verkenner.

Een andere optie is om een collectie van BibTex- of RIS-bestanden te downloaden. Dit kan via de catalogus van de UBL. Selecteer alle referenties die je in je Zotero-bibliotheek wilt opslaan en voeg ze toe aan je favorieten. Vervolgens selecteer je je favorieten en klik je op de drie puntjes bovenin. Om te exporteren klik je op Export all as a BibTex of RIS.

Als je je referentie aan een nieuwe map (collectie) wilt toevoegen, laat dan het vinkje voor Place imported collections and items into new collection staan. Dit voegt een submap aan je bibliotheek toe met de titel van je RIS- of BibTex-bestand. Als je het vinkje weghaalt, wordt de referentie aan je algemene collectie toegevoegd. Kies vervolgens voor Copy files to the Zotero storage folder. Klik tot slot op Next om je referentie te importeren.

​​​​​​​Let op: Als je voor Link to the original location kiest, kan je Zotero-bibliotheek de bestanden niet op andere apparaten synchroniseren.

PDFs

Zotero werkt samen met Unpaywall en zoekt automatisch naar PDF’s wanneer je nieuwe referenties toevoegt aan je bibliotheek. Is de PDF beschikbaar, wordt hij automatisch aan je bibliotheek toegevoegd.

Bevind je je binnen het universitaire netwerk? Dan herkent Zotero Connector wanneer je toegang tot de volledige tekst van een referentie hoort te hebben. De bronnen waar je toegang toe hebt vanuit de Universiteit Leiden worden dan automatisch gedownload.

Citeren

Je kunt Zotero niet alleen gebruiken voor het opslaan van referenties, maar ook om literatuurverwijzingen en een bibliografie te maken. Door te verwijzen geef je erkenning aan de auteurs van het werk dat je hebt gebruikt en houd je je argumentatie transparant.

Om te citeren gebruik je de Zotero-plugin. Zodra je Zotero downloadt, wordt deze automatisch geïnstalleerd. Is dat niet het geval? Via Preferences -> Cite -> Word Processors -> Reinstall […] Add-in installeer je hem handmatig.

Zotero biedt veel citatiestijlen en het is gemakkelijk om je stijl tijdens het schrijven te veranderen. Je voorkeursstijl stel je in Zotero in via Edit -> Preferences -> Cite.  De stijl die je in het Cite-menu instelt, wordt automatisch op elk document toegepast. Als je een andere stijl wilt gebruiken, kun je deze in je document via Zotero -> Document Preferences wijzigen. Via deze knop kun je tevens stijlen bewerken en stijlen bekijken.

Wanneer je een andere stijl selecteert, worden je referenties automatisch geüpdatet.

Let op: Gebruik altijd het Zotero-menu om referenties en voetnoten te wijzigen. Als je dit handmatig doet, worden deze wijzigingen niet meegenomen als je een andere stijl kiest.

Om te citeren klik je tijdens het schrijven op Add/Edit Citation en kies je de juiste referentie.

Om een paginanummer aan je referentie toe te voegen, selecteer je je referentie en voeg je via Add/Edit Citation het paginanummer toe.

Om een bibliografie te maken, klik je op Add/ Edit Bibliography. Dit genereert automatisch een lijst van al je gebruikte referenties.Wanneer je meer citaties toevoegt, of ze aanpast, wordt de bibliografie automatisch bijgewerkt.

Overige opties

Om je Zoterovoorkeuren in te stellen, ga je naar Edit -> Preferences. Daar vind je verschillende opties: Onder General kun je kiezen of je wilt dat Zotero automatisch metadata aan je PDFs toevoegt, of automatisch de PDFs die bij je referenties horen downloadt. Onder Sync kies je hoe vaak je library synchroniseert, en met welk account. Onder Advanced bepaal je waar je library wordt opgeslagen en welke snelkoppelingen je wilt instellen. Onder Cite kies je je voorkeursstijl en kun je kiezen of je de URL's van artikelen aan je referenties wilt toevoegen.

Je kunt je bibliotheek delen via de Zotero-website. Maak om dit te doen eerst een nieuwe groep aan. Er zijn verschillende opties voor groepen:

  • Voor een privégroep moeten leden worden uitgenodigd on deel te nemen;
  • Iedereen kan lid worden van een standaard openbare groep;
  • Voor de openbare groep met gesloten lidmaatschap moeten leden een verzoek tot lid worden doen, of uitgenodigd worden. 

Leden kunnen jouw referenties in de groep zien en kunnen zelf referenties toevoegen. 

Wanneer je eenmaal wat referenties aan je bibliotheek hebt toegevoegd, kun je extra informatie toevoegen:

Annoteren

Je kunt notities aan je referentie toevoegen via de Notes-optie. Daarnaast kun je je PDFs van commentaar en markeringen voorzien. 

Om van de markeringen notities te maken, open je de PDF d.m.v. een dubbelklik, en klik je op het notitiebloksymbool in de rechterbovenhoek. Klik op het grijze plussymbool en selecteer Add Note from Annotations. De gemarkeerde tekst wordt nu in één notitie zichtbaar. Let op: Wanneer je nieuwe markeringen toevoegt, worden deze niet automatisch aan je notitie toegevoegd. Je kunt dan bovenstaande stappen opnieuw doorlopen en eventueel de oude notitie verwijderen.

Tags

Tag je artikelen om ze gemakkelijk terug te vinden.

Related

Verbind hier gerelateerde artikelen, of artikelen die je in hetzelfde paper, boek of hoofdstuk wilt gebruiken.

Deze website maakt gebruik van cookies.