Universiteit Leiden

nl en

Werken met Mendeley

Bekijk hier de meest belangrijke functionaliteiten van Mendeley.

Mendeley installeren

Mendeley Reference Manager is beschikbaar op alle universiteitscomputers via het Bedrijfsportal. Op je persoonlijke computer kun je Mendeley zelf gratis installeren via de Mendeley-website.

Referenties importeren

Er zijn verschillende manieren om referenties aan je Mendeley-bibliotheek toe te voegen, waaronder:

Met Mendeley Web Importer, de browserextensie van Mendeley, voeg je gemakkelijk referenties van het web toe aan je bibliotheek. Je installeert Mendeley Web Importer via deze link of via je Mendeley-bibliotheek (Tools -> Install Web Importer). Nadat je de extensie geïnstalleerd hebt, verschijnt de Web Importer-knop aan de rechterbovenkant van je browser. Je kunt hem vervolgens gebruiken om artikelen van bijvoorbeeld Google Scholar te importeren.

Als je in het bezit bent van de PDF-versie van een tekst, kun je de referentie via Add New -> File(s) from computer aan je bibliotheek toevoegen.

Om je BibTex-, RIS-, of EndNote XML-bestand aan je bibliotheek toe te voegen, klik je op Add New -> File(s) from computer en kies je het juiste bestand.

Wanneer je handmatig een referentie importeert (Add New -> Add entry manually), kies je eerst het reference type, zodat de juiste velden zijn zichtbaar worden. Vervolgens kun je de velden invullen. Je kunt een referentie altijd weer aanpassen door erop te klikken.

Referenties sorteren en ordenen

Wanneer je eenmaal wat referenties geïmporteerd hebt, kun je ze van extra informatie voorzien. Denk hierbij aan trefwoorden, notities, een PDF of een URL. Daarnaast kun je artikelen annoteren.

Om je referenties goed te ordenen, is het aan te raden om ze in collecties (Collections) te verdelen. Het kan bijvoorbeeld nuttig zijn om collections aan te maken over verschillende onderwerpen, of voor verschillende hoofdstukken van het paper waaraan je werkt.  Je vindt je collecties aan de linkerkant van je bibliotheek. Je voegt referenties toe aan een collectie door ze er naartoe te slepen. Referenties die je nog niet gesorteerd hebt, komen terecht in de Unsorted-map.

Citeren

Je kunt Mendeley niet alleen gebruiken voor het opslaan van referenties, maar ook om in Microsoft Word literatuurverwijzingen en een bibliografie te maken. Door te verwijzen geef je erkenning aan de auteurs van het werk dat je hebt gebruikt en houd je je argumentatie transparant.

Met behulp van Mendeley Cite (te installeren via Tools -> Install Microsoft Word Plug-in) creëer je tijdens het schrijven  eenvoudig verwijzingen. Sluit voor je de plug-in installeert Microsoft Word eerst af. Wanneer de plug-in eenmaal geïnstalleerd is, verschijnt Mendeley Cite in Microsoft Word, onder Verwijzingen of References.

Lees meer over de Mendeley Cite-plug-in.

Klik op in Word op Mendeley Cite om een verwijzing te maken en gebruik de zoekfunctie in het menu om de juiste referentie te vinden. Vervolgens plaats je de verwijzing gemakkelijk in je tekst door op Insert citation te klikken. Wanneer je één of meer verwijzingen gemaakt hebt, kun je ook een bibliografie toevoegen, via … -> Insert Bibliography. Nieuwe verwijzingen worden automatisch aan je bibliografie toegevoegd.

Kom je een foutje tegen in één van je referenties? Pas dit niet handmatig aan in je Word-document, maar verbeter de fout in Mendeley zelf. Klik vervolgens op … -> Update From Library. De aanpassingen die je in Mendeley gedaan hebt, worden nu ook in je document zichtbaar.

Een citatiestijl is een reeks regels en formats die specificeren hoe verschillende soorten bronnen moeten worden geciteerd. Er zijn veel verschillende citatiestijlen, voor veel verschillende disciplines (bijvoorbeeld APA, Chicago en MLA). Soms lijken de verschillen in stijl triviaal, maar ze kunnen cruciaal zijn. Je leraar waar je je stuk bij moet indienen of het tijdschrift waarin je wilt publiceren, zal vragen om een specifieke stijl. Mendeley heeft veel citatiestijlen beschikbaar, en het is heel eenvoudig om de ene stijl te vervangen door de andere. Je kunt de citatiestijl aanpassen door op Citation Settings te klikken. Als een citatiestijl niet in de lijst staat, klik dan op Meer stijlen ophalen of Search for another style. 
 

Lees meer over citatiestijlen. 

Delen

Wil je je referenties delen met collega’s of studiegenoten? Dat kan via de Groups-functie van Mendeley. Via deze functie kun je anderen uitnodigen en referenties delen. Andere groepsleden kunnen zo naar dezelfde documenten kijken als jij, wat handig is wanneer je samen aan een project werkt.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.