Universiteit Leiden

nl en

Informatievaardigheden

Weten waar wetenschappelijke informatie te vinden is en hoe deze informatie te gebruiken, is van groot belang voor het goed doorlopen van een opleiding. In samenwerking met docenten maakt de UBL studenten wegwijs in informatievaardigheden: van het beoordelen van informatie tot zoeken binnen de Bijzondere Collecties en citatiebeheer.

Tutorials geven studenten een interactieve en laagdrempelige kennismaking met informatievaardigheden. De tutorials kunnen we, samen met een toets, klaarzetten in uw cursusomgeving in Brightspace, zodat deze gemakkelijk vindbaar zijn. Neem hiervoor contact op met uw vakreferent.  

Tutorial Leerdoel

Werken met de catalogus

Deze tutorial leert studenten hoe boeken en artikelen geleend kunnen worden en hoe te zoeken op auteur of onderwerp.

Vinden van algemene en vakspecifieke literatuur

De UBL heeft tutorials gericht op een specifiek vakgebied. Onderwerpen die aan bod komen zijn onder meer Wikipedia, Google Scholar, het vinden en gebruiken van e-books, vakspecifieke databases, kranten en bijzondere collecties.

Beoordelen en evalueren

Studenten leren over het verschil tussen populaire en wetenschappelijke bronnen en informatie te evalueren.

Verwerken en verwijzen

Studenten leren over wat de regels zijn met betrekking tot citeren en waar de grens ligt met plagiaat. 

Schrijven van een scriptie

Dit item geeft een overzicht van bronnen die studenten ondersteunen bij het schrijven van een scriptie of paper.  
Referentiebeheer Studenten kunnen in deze drie tutorials meer leren over het gebruik van Zotero, EndNote en Mendeley.
Bijzondere Collecties voor studenten Deze tutorial is bedoeld om studenten te helpen de Bijzondere Collecties van de UBL te ontdekken en kennis te laten maken met primaire bronnen.
Wegwijzer Collection Guides Bijzondere Collecties Deze wegwijzer (ook beschikbaar in het Engels) helpt studenten bij het verkennen en gebruiken van Collection Guides bij hun onderzoek. 

We geven graag workshops aan uw studenten over het vinden, evalueren en gebruiken van informatie. Om meer te weten te komen over de workshops die wij geven kunt u de Flowchart Library Skills raadplegen.

Informatiespecialisten en vakreferenten passen elke workshop aan op de specifieke behoeften van uw college en studenten. We hanteren daarom de volgende richtlijnen:

  • Workshops vinden plaats in de voor het college gereserveerde zaal of online (via Teams of Kaltura).
  • Neem ten minste twee weken voordat u een instructie wilt contact met ons op.
  • Aan de workshops zijn geen kosten verbonden.
  • We raden ten zeerste aan aanwezig te zijn bij de workshop. In onze ervaring zijn studenten dan meer betrokken.
  • Sessies zijn het effectiefst wanneer ze tijdens collegetijden worden gegeven en wanneer studenten een opdracht moeten maken waarin ze de vaardigheden kunnen toepassen die we in de workshop behandelen.
  • Omdat instructies individueel worden aangepast, is elke informatie over het college, zoals een syllabus, welkom.

Subject Guides zijn een startpunt voor onderzoek op een bepaald vakgebied. Vakreferenten en medisch informatiespecialisten kunnen een subject guide voor specifieke collegereeksen opzetten met een overzicht van aanbevolen bronnen, zoals bibliografieën, fulltext-databases en naslagwerken. Naar deze gidsen kan dan worden gelinkt vanuit de Brightspace.

Vakreferenten en medisch informatiespecialisten kunnen ook op maat gemaakte pagina's over bibliotheekbronnen opzetten in Brightspace, met duurzame links naar onderzoeksbronnen die zowel op als buiten de campus toegankelijk zijn.

Studenten kunnen één-op-één ondersteuning krijgen bij zoeken naar literatuur voor hun bachelor- of masterscriptie. In een korte sessie helpen wij studenten een zoekstrategie te ontwikkelen en relevante databases te onderzoeken. In overleg kunt u deze sessies onderdeel maken van uw collegereeks of u kunt onze contactgegevens met een verwijzing naar de inloopsessies opnemen in uw syllabus of in Brightspace. 

Als u ondersteuning voor uzelf of een collega wenst, maak dan een afspraak met uw vakreferent of medisch informatiespecialist, die u graag één op één zal ontmoeten. Vakreferenten en medisch informatiespecialisten kunnen helpen met zaken als collegeplanken, het vermijden van plagiaat en systematisch literatuuronderzoek.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.