Britse en Ierse kranten

Proquest Historical Newspapers bevat full-text archieven van:

• The Guardian (1959-2003); London (UK)
• The Irish Times (1859-2010)
• The Manchester Guardian (1821-1825; 1828-1959); Manchester (UK)
• The Manchester Guardian and British Volunteer (1825-1828); Manchester (UK)
• The Observer (1791- 2003); London (UK)

Irish newspaper archives (1846-…)
Database van Ierse kranten uit de periode 1700 tot heden.

British Newspapers 1600-1900 bevat:

• The 17th and 18th Century Burney Collection Newspapers: de grootste collectie Engelse kranten uit de 17^e en 18^e eeuw. De database bidet toegang tot gedigitaliseerde kranten, pamfletten en boeken, destijds verzameld door Charles Burney (1757-1817).
• The 19th Century British Library Newspapers collection omvat de full-text archieven van 48 Britse kranten, gedigitaliseerd door de British Library.

Franse kranten

Gallica is de naam van de digitale bibliotheek van de Bibliothèque Nationale en omvat een selectie van gedigitaliseerde kranten uit de periode 1823-1944, waaronder:

• Combat (1941-1948)
• La Croix (1888-1944)
• Le Figaro (1826-1942)
• L’Humanité (1904-1944)
• Le Temps (1861-1942)

Duitse kranten

ZEFYS, opgezet door de Staatsbibliothek zu Berlin, biedt toegang tot 193 gedigitaliseerde kranten uit de periode 739-1946, waaronder:

• Berliner Börsen-Zeitung (1857-1930)
• Berliner Volkszeitung (1890-1930)
• Die rote Fahne (1918-1933)

DiFMOE

• Biedt toegang tot een verzameling van gedigitaliseerde Duitse kranten en periodieken uit Centraal- en Oost-Europa.

Oostenrijkse kranten

ANNO is een initiatief van de Östreichische Nationalbibliothek en omvat een groeiende verzameling van gedigitaliseerde kranten, waaronder:

• Arbeiter-Zeitung (1889-1985)
• Die Unzufriedene (1923-1934)
• Das Vaterland (1923-1934)

Zwitserse kranten

e-newspaperarchives.ch biedt toegang tot 142 Zwitserse kranten, gedigitaliseerd door de Zwitserse Nationale Bibliotheek en regionale partners. De kranten omspannen de periode 1692-2018.

Russische kranten

De Current Digest of the Russian Press (1949-...) is een wekelijkse uitgave van het US American Joint Committee on Slavonic Studies en omvat een selectie (en vertaling) van de belangrijkste krantenartikelen van die week.

ProQuest historical newspapers (1851-2016) geeft toegang tot:

                New York Times (1851-2016)

                Washington Post (1877-2003)

De huidige editie van The New York Times kan hier geraadpleegd worden:

• The New York Times

American Periodicals geeft toegang tot 1.889 Noord-Amerikaanse kranten die gepubliceerd zijn tussen 1740 en 1940, waaronder:

• The African Repository (1850-1892)
• The Defender (1890-1920)
• The Ladies' Home Journal (1889-1907)

Chronicling America omvat 3.263 gedigitaliseerde kranten gepubliceerd tussen 1836 en 1922.

Engelstalige kranten uit/over Azië

Japan Chronicle (1902–1940)
Digitaal archief van de Japan Chronicle Weekly.

Japan Times Archive (1897 and 2016)
Digitaal archief van de Japan Times.

Japan Times (huidige editie)
Toegang tot de huidige editie van Japan Times.

The Korea times (1956-2016)
Digitaal archief van de Korea Times.

The Oriental Economist (1934-1985)
Digitaal archief van de Oriental Economist.

Chinese kranten

Proquest Historical Newspapers - Chinese Newspapers Collection
Omvat de full-text versie van meerdere Chinese kranten.

Japanse kranten

Asahi Shinbun
Digitaal archief van de een van Japans belangrijkste kranten.

Yomiuri Online
Online editie van de Daily Yomiuri.

Koreaanse kranten

Zie hiervoor ook de Subject Guide: Korean Newspapers, TV & Media

Naver nyuseu raibeureori (Korean Newspapers)
Digitaal archief met artikelen uit vier belangrijke Koreaanse kranten, omvat de periode 1920-1999. 

Newsstand
Omvat de archieven van 30 Koreaanse kranten en tijdschriften.

Zuid-Aziatische kranten

World Newspaper Archive - South Asian Newspapers from the 19th and early 20th Centuries
Deze database biedt toegang tot een select aantal Zuid-Aziatische kranten uit de 19^e en 20^e eeuw.

Voor een uitgebreid overzicht van digitale en gedigitaliseerde kranten uit het Midden-Oosten, zie de Subject Guide: Midden-Oostenstudies en de Guide to Middle East News Databases.

Al-Ahram (1876-2014)
Digitaal archief  van een van de oudste kranten uit het Midden-Oosten.

Middle Eastern and North African newspapers
Open Access collectie met kranten uit het Midden-Oosten en Noord-Afrika, in het Arabisch, Engels en Frans.

Nexis Uni is een online archief voor nieuwsbronnen. Het geeft toegang tot artikelen uit lokale, nationale en internationale kranten en tijdschriften. Nederlandse nieuwsbronnen zijn onder andere de Volkskrant, NRC Handelsblad, Trouw, het Algemeen Dagblad, het Parool, De Telegraaf en nieuwsmagazines als De Groene Amsterdammer en Elsevier Weekblad. Buitenlandse nieuwsbronnen die toegankelijk zijn, zijn The Times, The New York Times, Le Monde, El País, maar ook honderden nieuwsmagazines, bijvoorbeeld Fortune.
Daarnaast bevat Nexis Uni vooral Amerikaanse juridische bronnen en jurisprudentie, en informatie over Nederlandse en internationale bedrijven, zoals financiële informatie, jaarverslagen, bestuurs- en commissielidmaatschappen of beloningen. Archieven gaan tot 40 jaar terug. Bronnen kunnen worden gemarkeerd, opgeslagen en gedeeld. Nexis Uni wordt dagelijks bijgewerkt.

BBC Monitoring (1996-…)
Sinds 1939 monitort de BBC wereldwijd nieuwsberichten, waarvan ze Engelstalige uittreksels maakt. Het digitale archief gaat terug tot 1996.

Foreign Broadcast Information Service (1974–1996)
FBIS was een onderdeel van de Amerikaanse CIA, die wereldwijd nieuwsuitzendingen volgde en daar dagelijkse samenvattingen van maakte.

Verschillende kranten en tijdschriften bieden via hun website de mogelijkheid om oude uitgaven door te zoeken. Een eerste overzicht van digitale kranten- en tijdschriftenarchieven is te vinden via: List of online newspaper archives (Wikipedia) en via: List of online magazines (Wikipedia).

Hathi Thrust Digital Library is een niet-commercieel consortium van bibliotheken die gezamenlijk meer dan 17 miljoen items digital aanbieden. Daar zitten periodieken tussen zoals:

• The Atlantic Monthly (1857-1976)
• Harper's new monthly magazine (1843-1900)
• The Economist (1843-1995)

Google Books biedt toegang tot een aantal gedigitaliseerde historische kranten en tijdschriften, waaronder:

• Ebony (1959-2008)
• LIFE Magazine (1935-1972)
• New York Magazine (1965-1997)

Recente afleveringen van de volgende kranten/bladen liggen ter inzage in de UB-Lounge in het Huygens-Informatiecentrum: 

• Die Zeit
• El País
• Frankfurter Allgemeine Zeitung
• New Statesman
• The Guardian Weekly
• The New Yorker
• The Spectator
• The Sunday Times