Subject guide
Sterrenkunde
Overzicht van databases en websites voor onderzoek in de Sterrenkunde.
De sterrenkundecollectie staat in de Science Library in het Gorlaeus-complex. Daarnaast is er een collectie bijzondere werken beschikbaar in de Universiteitsbibliotheek aan de Witte Singel, waaronder de archieven van de sterrewacht zelf en van belangrijke hoogleraren als Oort en Kaiser.
Bezoek de databases voor Sterrenkunde in de catalogus.
Naar de catalogus- De sterrenkunde beschikt over zijn eigen zoekmachine waarin bijna alle publicaties, zowel artikelen als datasets, binnen het vakgebied zijn terug te vinden: het Astrophysics Data System (ADS).
- Voor onderwerpen uit de natuurkunde en chemie die raken aan de sterrenkunde, is Web of Science een goede database.
- Voor sterrenkundigen is het vrijwel vanzelfsprekend een (pre-print) versie van hun artikel vrij toegankelijk te maken via Arxiv.org. Wie de laatste ontwikkelingen wil volgen, doet er goed aan een alert aan te maken op dit publicatieplatform.
De collectie Sterrenkunde bestaat van oudsher voornamelijk uit boeken, maar tegenwoordig vormen elektronische tijdschriften de boventoon. Ruim 70 procent van de hedendaagse sterrenkundige publicaties is terug te vinden in een van de drie grote astronomietijdschriften: Monthly Notices of the Royal Astronomical Society (MNRAS), Astronomy & Astrophysics (A&A) en Astrophysical Journal (AJ). Daarnaast besteden tijdschriften met een hoge impact als Science en Nature veel aandacht aan de sterrenkunde.
- American Astronomical Society (AAS)
- ASTRON, Netherlands Institute for Radio Astronomy
- ESA, European Space Agency
- KNVWS, Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Weer en Sterrenkunde
- NAC, Nederlandse Astronomenclub
- NASA, National Aeronautics and Space Administration
- NED - NASA/IPAC Extragalactic Database
- NOVA, Nederlandse Onderzoekschool voor Astronomie
- RAS, Royal Astronomical Society
- Science Daily News
- Simbad, objecten buiten het zonnestelsel
- SRON, Netherlands Institute for Space Research
- Zenit, sterrenkundig tijdschrift
Publicaties en scripties worden bij de technische vakgebieden veelal geschreven met behulp van Latex. Niet alle referentiemanagers kunnen daarmee overweg. Het gratis programma Mendeley, beschikbaar voor Windows, Mac en Ubuntu Linux, helpt door een Bibtex-bestand up-to-date te houden dat je kunt koppelen aan je Latex-document.
Vanwege de gekozen cookie-instellingen kunnen we deze video hier niet tonen.
Bekijk de video op de oorspronkelijke website of