Subject guide
Open access publicaties zoeken
Bronnen voor het zoeken naar Open Access artikelen, tijdschriften en boeken.
- BASE is een van de grootste zoekmachines voor het zoeken naar academische open access publicaties. Wordt beheerd door de Bielefeld University Library.
- CORE is kleiner dan BASE, maar bevat geavanceerdere zoekopties. CORE zoekt bijvoorbeeld op gerelateerde artikelen door de tekst van een artikel te scannen.
-
Google Scholar is een wetenschappelijke zoekmachine. Type filetype:pdf achter je zoekvraag om open access artikelen te vinden. Zie ook Google Scholar Library Link.
Staan de bibliografische gegevens van een publicatie in het scherm, maar staat de fulltext achter een betaalmuur, dan kan met behulp van onderstaande browserextensies de open access versie worden gezocht.
Unpaywall: extensie voor Google Chrome of Firefox: doorzoekt de grote open access databases.
Open Access Button: extensie voor Google Chrome, Firefox en Safari: doorzoekt grote open access databases en als het daar niet in te vinden is, wordt een verzoek naar de auteur gestuurd om het artikel open access te maken.
- Scholarly Publications: toegang tot wetenschappelijke publicaties van de Universiteit Leiden.
- OpenAIRE: toegang tot meer dan 8 miljoen Open Access publicaties van meer dan 460 dataleveranciers van 38 Europese landen.
- Digital Commons Network: toegang tot bijna 800.000 wetenschapppelijke publicaties van meer dan 300 (voornamelijk Amerikaanse) academische instituten.
-
Oaister: toegang tot meer dan 30 miljoen citaties uit meer dan 700 repositoria en open access collecties wereldwijd. Is geïntegreerd in WorldCat, maar ook apart toegankelijk
-
openDOAR: is een toonaangevend bestand van academische repositoria wereldwijd. Binnen OpenDOAR kunnen je zoeken naar repositoria, en daarnaast (met behulp van Google Custom Search Engine) de inhoud van deze repositoria doorzoeken.
-
Registry of Open Access Repositories (ROAR): lijkt op openDOAR, maar wordt automatisch gevuld, in tegenstelling tot openDOAR.
- De Directory of Open Access Journals (DOAJ) bevat meer dan 10.000 open access tijdschriften. Meer dan de helft van deze tijdschriften zijn doorzoekbaar op artikelniveau.
-
The Directory of Open Access Scholarly Resources (ROAD) geeft toegang tot het deel van het ISSN dat wetenschappelijke open access bronnen beschrijft, zoals tijdschriften en academische repositoria. ROAD wordt ondersteund Communication and Information Sector of UNESCO.
-
Openjournals.nl: nationaal platform voor OA-tijdschriften
-
Scientific Electronic Library Online (SciELO) is een digitale bibliotheek met een selectie Braziliaanse wetenschappelijke tijdschriften.
-
Elektronische Zeitschriftenbibliothek (EZB) geeft een wereldwijd overzicht van vrij toegankelijke digitale tijdschriften. Met uitgebreide zoekmogelijkheden.
- Directory of Open Access Books (DOAB) is een zoekdienst voor peer reviewed boeken gepubliceerd onder een Open Access licentie. DOAB zoekt in de boekbeschrijving, niet de fulltext.
-
OAPEN Library bevat de full text van een groot aantal peer reviewed Open Accessboeken. Zoeken kan zowel fulltext als in de boekbeschrijving.
-
Hathi Trust is een partnerschap van academische en onderzoeksinstituten en geeft toegang tot een collectie van miljoenen gedigitaliseerde titels uit de gehele wereld. Door "full view only" aan te vinken zoek je op open access bronnen.