Subject guide
Natuurkunde
Overzicht van databases, naslagwerken en websites voor onderzoek in de Natuurkunde
De fysieke collectie is beschikbaar in de Science Library in het Gorlaeus. Boeken met een meer wiskundige insteek zijn te vinden in de bibliotheek Wiskunde en Informatica op de 2de verdieping van het Snellius.
De collectie voor natuurkunde bestaat voornamelijk uit grote pakketten e-journals van onder meer Nature Springer, American Instute of Physics (AIP) en de Optical Society of America. Ook zijn er enkele succesvolle e-boekenseries van Springer en Institute of Physics (IOP).
Bezoek de databases voor Natuurkunde in de catalogus.
Naar de catalogusDe belangrijkste bronnen voor het vinden van artikelen binnen de natuurkunde zijn Web of Science en Google Scholar.
Databases die interessant zijn voor onderzoek op de snijvlakken met andere vakgebieden: ADS voor sterrenkunde, MathSciNet voor wiskunde, SciFinder voor chemie, ACM en CiteseerX voor informatica.
Zoeken naar Open Access artikelen in Arxiv
Met name in de theoretische fysica is het gebruikelijk om artikelen al voor ze daadwerkelijk zijn gepubliceerd op Arxiv.org te zetten. Het instellen van een alert op nieuwe artikelen binnen Arxiv is daarom een goede manier om op de hoogte te blijven van onderzoekstrends.
Let op: de artikelen binnen Arxiv zijn niet peer-reviewed. Wil je ze gebruiken als referentie dan is het goed om te kijken of het artikel uiteindelijk is gepubliceerd, dit vind je onder het kopje ‘Journal reference’. Zorg ook dat je de laatste versie gebruikt!
- Populair wetenschappelijke tijdschriften als New Scientist en Scientific American zijn te lezen via de database Factiva.
- Instituut Lorentz: prachtig overzicht van de rijke Leidse geschiedenis op het gebied van de natuurkunde
- Nederlandse Natuurkundige Vereniging, geeft ook het Nederlands Tijdschrift voor Natuurkunde uit
- American Institute of Physics (AIP)
- Institute of Physics (IOP)
- Nieuwswebsite Phys.org
Publicaties en scripties worden bij de technische vakgebieden veelal geschreven met behulp van Latex. Niet alle referentiemanagers kunnen daarmee overweg. Het gratis programma Mendeley, beschikbaar voor Windows, Mac en Ubuntu Linux, helpt door een Bibtex-bestand up-to-date te houden dat je kunt koppelen aan je Latex-document.
Vanwege de gekozen cookie-instellingen kunnen we deze video hier niet tonen.
Bekijk de video op de oorspronkelijke website of