Universiteit Leiden

nl en

Subject guide

LCC-codes

Op zoek naar een boek? Materiaal in de UBL staat grotendeels opgesteld op basis van de Library of Congress Classification. Lees op deze pagina wat de LCC is en wat deze betekent voor de plaatsing van boeken in de UBL.

De Library of Congress Classification is een systeem waarbij boeken op onderwerp gesorteerd staan. De LCC kent 21 hoofdklassen die op hun beurt deelonderwerpen bevatten (bijv. Technology -> Bridge engineering).

Met behulp van de LCC-code op de rug van het boek kunnen gebruikers boeken uit de bibliotheekcollectie vinden. Een LCC-code is dus eigenlijk een soort adres van het boek.

Hoe lees je een LCC-code?

  • De letters staan op alfabetische volgorde
  • Binnen het hoofddeel van de classificatie (alles voor de punt) worden de cijfers als hele getallen gezien en wordt dus numeriek gesorteerd: BN2 - BN 12 - BN150.
  • Cutter lines (alles na de punt) worden decimaal gesorteerd: .K110 - .K12 - .K7. De punt staat echter niet op de sticker op de rug van het boek. Je herkent de cutter aan de beginletter.

Voorbeelden

  • D61 komt voor D161 en na D11
  • D161.52 komt voor D161.7
  • D61 .B33 komt voor D61 .B6 en na D61 .B254
  • D61 .B3345 komt voor D61 .B335 en na D61 .B33448

Maak deze quiz om te oefenen met het LCC-systeem!

De UBL maakt onderscheid tussen open stacks en closed stacks. Studiezaalboeken en collegeplankboeken staan in de open stacks. Deze boeken kun je alleen in de bibliotheek lezen. Studiezaalboeken in de UB en boeken op verschillende andere locaties staan veelal gesorteerd op LCC-code. Sommige van de boeken op de locaties zijn uitleenbaar, andere boeken kun je raadplegen op de locatie zelf. In de catalogus zie je of een boek aanvraagbaar is. Daarnaast zie je onder het kopje ‘Locations’ in welke zaal je een boek kunt vinden (bijvoorbeeld 1st floor, entrance 8). Omdat  alle boeken op onderwerp staan, kan het handig zijn om ook even in de buurt van je gekozen boek te kijken; wellicht dat daar nog iets interessants tussen staat.

De boeken in de closed stacks zijn de boeken in het gesloten magazijn. Deze boeken moeten via de catalogus worden aangevraagd. Boeken in de magazijnen hebben geen LCC-code. Lees meer op de pagina over lenen.

Tip: Wil je snel nakijken waar je boek staat? Klik op de Locate-knop in de catalogus voor de locatie

De boeken in de Universiteitsbibliotheek zijn per verdieping gesorteerd: op de eerste verdieping loopt de sortering van A-Z , beginnend bij Ingang 1. Boeken op de eerste verdieping zijn te herkennen aan het Romeinse cijfer I voor de LCC-code. In de Asian Library (tweede verdieping) begint de sortering opnieuw.

Open dit document om op vakgebied te zoeken.

Papyrologie

Bij de letter P is een extra alfabet ingevoegd voor papyrologie. Deze code begint met de beschrijving PAPY.

Bijzondere Collecties

De boeken op de afdeling Bijzondere Collecties zijn onderverdeeld in twee alfabetten, een voor de handbibliotheek “Beeld” (II-3) en een voor de handbibliotheek “Tekst”( II-4).

Waarom gebruiken bibliotheken plaatsingscodes?

Deze manier van boeken ordenen maakt het makkelijk om te snuffelen binnen een bepaald onderwerpsgebied, omdat alle boeken over het onderwerp bij elkaar staan.

Andere benamingen voor de LCC-code

Soms komt een andere benaming voor de LCC-code voorbij. Begrippen die in de UBL ook wel gehanteerd worden zijn call number, shelf number, shelf code, plaatsingsnummer en shelfmark (voornamelijk bij de afdeling Bijzondere Collecties).

Library of Congress Classification

Leer meer over de LCC op de website van de Library of Congress Classification.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.