Subject guide
Informatica
Overzicht van databases, naslagwerken en websites voor Informatica
De collectie van informatica is vrijwel geheel digitaal, zowel wat betreft tijdschriften als boeken. De bibliotheek voor wiskunde en informatica is te vinden op de begane grond van het Gorlaeus en biedt 120 werkplekken en 7 samenwerkruimtes.
Informatici publiceren voornamelijk conference proceedings en tijdschriftartikelen, zodoende bestaat de collectie van informatica met name uit e-journals. Belangrijke uitgevers binnen dit vakgebied zijn de Computer Society, Association for Computing Machinery (ACM), IEEE en de Society for Industrial and Applied Mathematics (SIAM). Vanwege de snelle ontwikkelingen in het vakgebied worden fysieke boeken zeer beperkt aangeschaft. Wel zijn er e-books en e-bookseries, waaronder de Lecture Notes in Computer Science.
Bezoek de databases voor Informatica in de catalogus.
Naar de catalogusOmdat Web of Science geen conference proceedings opneemt, is hierin slechts een klein deel van de wetenschappelijke literatuur in de informatica terug te vinden. Met name de interdisciplinaire onderwerpen en toegepaste informatica zijn hier goed terug te vinden.
Geschiktere zoekmachines voor pure informatica zijn CiteSeerX en DBLP. Ook Google Scholar is interessant vanwege de brede scoop en de toegang tot groene Open Access-artikelen. Daarnaast zijn er twee grote uitgevers die ook een eigen zoekmachine hebben: ACM Digital Library en IEEE Xplore.
Voor meer wiskundige problemen (bijvoorbeeld algoritmes), is het goed om in de databases MathSciNet en Zentralblatt Math te kijken.
Zoeken naar Open Access artikelen
Binnen de informatica is het gebruikelijk artikelen vóórdat ze gereviewed en gepubliceerd zijn open access op Arxiv.org te zetten. Het instellen van een alert op nieuwe publicaties binnen Arxiv is daarom een goede manier om op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen. Hoewel bij gebruik van een artikel als referentie de voorkeur uitgaat naar artikelen die peer-reviewed zijn is in Arxiv na te gaan of een artikel al geaccepteerd of gepubliceerd is.
Zoek je naar een publicatie die niet beschikbaar is binnen de Leidse abonnementen en die ook niet Open Access is bij de uitgever, dan is Google Scholar een goede manier om te zoeken naar een Open Access-variant.
Uitgebreidere informatie over zoeken
Wil je meer weten over hoe een goede zoekstrategie op te zetten? Kijk dan ook op het Science Skills platform onder de module Research. Dit platform op Brightspace is beschikbaar voor alle studenten van de faculteit.
Referentiemanagers kunnen je enorm helpen bij het efficiënter schrijven van scripties. Je kunt erin bijhouden waarom je iets gelezen hebt en je kunt het maken van een referentie – die met de juiste informatie volgens een correcte stijl moet worden opgemaakt – sterk vereenvoudigen. Zie voor meer informatie ook het hoofdstuk over referentiemanagement op het Science Skills Platform.
Publicaties en scripties worden bij de technische vakgebieden veelal geschreven met behulp van LaTeX. Niet alle referentiemanagers kunnen daarmee overweg. Mendeley kan je helpen door een automatisch updatende BibTeX file van je referenties te maken. Zotero (aanbevolen voor niet LaTeX-gebruikers) kan dit ook na installatie van de Better BibTeX Plugin.