Subject guide
Biologie
Overzicht van databases, naslagwerken en websites voor onderzoek in de Biologie.
De bibliotheek voor biologie bevindt zich in de Science Library. De fysieke collectie is opgedeeld in drie gebieden, elk met een eigen plaatsing: plantkunde (circa 1.250 titels), theoretische biologie (circa 4.650 titels) en zoƶlogie (circa 9.900 titels). Voor excursies is een selectie veldgidsen en referentieboeken aanwezig.
De ontwikkelingen in de biologie gaan snel en daarom vormen tijdschriftartikelen en databases de hoofdbron in zowel onderzoek als onderwijs. Recente boeken zijn over het algemeen digitaal, op enkele studieboeken en op aanvraag aangeschafte werken na.
Bezoek de databases voor Biologie in de catalogus.
Naar de catalogusDe belangrijkste zoekmachines voor biologie zijn Web of Science (breed, algemeen), PubMed (medisch) en Google Scholar (breed).
Data openbaarmaken bij artikelen of als losstaande publicaties is steeds gebruikelijker binnen de biologie. Onderstaande websites zijn enkele van de belangrijkste plekken voor datapublicaties:
- Zoek naar specifieke dataoverzichten in re3data.org
- The Arabidopsis Information Resource (TAIR): genetische data over de zandraket
- Dryad: een van de grootste data-archieven
- GBIF: biodiversiteitsdata
- LabPrep (Universiteit Leiden LACDR): interactieve video's voor laboratoriumonderwijs met de nadruk op het uitvoeren van experimenten
- Biotech life science dictionary
- Encyclopedia of Life: kennis over levende organismen (van dieren tot bacteriƫn) verzameld door vooraanstaande universiteiten en musea
- Eurekalert! Science: persberichten over onderzoek binnen de wetenschap
- KNNV Vereniging voor veldbiologie, met tijdschrift Natura
- NIBI Nederlands Instituut voor Biologie, met tijdschriften BioNieuws en In levende lijve
- NBV Nederlandse Biotechnologische Vereniging, met C2W Life Sciences
- NVBMB Netherlands Society for Biochemistry and Molecular Biology