Online boekensalon met Willem Otterspeer - Groepsportret met Dame
Op donderdag 25 februari is Willem Otterspeer, emeritus hoogleraar universiteitsgeschiedenis, te gast in de online boekensalon van Universitaire Bibliotheken Leiden (UBL). Hoofdconservator Garrelt Verhoeven interviewt Otterspeer over zijn nieuwe boek 'De strategie van de aanpassing. De Leidse universiteit 1876 -1975'. Het boek is het vierde en laatste deel van Otterspeer in de reeks Groepsportret met dame over de rijke geschiedenis van Universiteit Leiden. In de boekensalon worden zowel het nieuwe boek als de drie voorgaande delen besproken en presenteren conservatoren bijpassende topstukken uit de Leidse collecties.
Deelnemen boekensalon
De online boekensalon begint om 20.00 uur en is op donderdag 25 februari op deze pagina te volgen. Aanmelden voor de boekensalon is niet nodig. U hoeft alleen het geluid van uw apparaat aan te zetten.
Vanwege de gekozen cookie-instellingen kunnen we deze video hier niet tonen.
Bekijk de video op de oorspronkelijke website ofOver het boek
Met De strategie van de aanpassing sluit Willem Otterspeer zijn magnum opus over de geschiedenis van ’s lands oudste en bekendste universiteit af. Liet hij de Leidse universiteit in het derde deel achter op een hoogtepunt in haar bestaan, nu moet hij haar achterlaten in grote twijfel aan zichzelf. Heeft de universiteit nog wel een eigen identiteit? Zijn de middelpuntvliedende krachten van wetenschap en specialisatie niet veel groter dan de bindende krachten van geleerdheid en traditie? Toch is dit het verhaal van de grote triomfen van de natuurwetenschap (Lorentz en Zeeman, Kamerlingh Onnes en Einthoven), van de humaniora (Snouck Hurgronje en Huizinga) en van de rechtsgeleerdheid (Van Vollenhoven en Meijers). Van de Nobelprijzen en van de meesterwerken, en van ontwikkelingen op het gebied van onderwijs en studentenleven die hun sporen tot in de huidige tijd trekken.
Over de auteur
Willem Otterspeer studeerde geschiedenis en filosofie aan de Universiteit Utrecht (1970-1977) en was daarna werkzaam in de museumwereld. Vanaf 1979 werkt hij aan de Leidse universiteit, eerst als conservator van het Academisch Historisch Museum. Sinds 1997 was hij hoogleraar universiteitsgeschiedenis, eerst als bijzonder en vanaf 2002 als gewoon hoogleraar. Otterspeer schrijft onder meer over ideeëngeschiedenis en over intellectuele instellingen. In 1992 promoveerde hij cum laude op het proefschrift De wiekslag van hun geest over de Leidse universiteit in de negentiende eeuw. Dat boek was de grondslag voor een veel groter project, een vierdelige geschiedenis van de Leidse universiteit, waarvan drie delen gepubliceerd zijn.
De strategie van de aanpassing is het vierde en laatste deel van Willem Otterspeers Groepsportret met Dame. Eerder schreef hij de drie delen Het bolwerk van de vrijheid. De Leidse universiteit, 1575-1672. (Groepsportret met Dame I) in 2000, De vesting van de macht. De Leidse universiteit, 1673-1775. (Groepsportret met Dame II') in 2002 en De werken van de wetenschap. De Leidse universiteit, 1776-1876 (Groepsportret met Dame III) in 2005.
Het boek De strategie van de aanpassing. De Leidse universiteit 1876 -1975 van Willem Otterspeer is een uitgave van Prometheus. Het boek (ISBN: 9789044646122) is verkrijgbaar in de boekhandel voor 49,99 euro.
“Een universiteit is een instelling die leeft in de mensen die haar maken en in de tijd die haar omgeeft. Zelfvertrouwen en twijfel, hoop en verlangen zijn de emoties die haar vorm bepalen.”
Willem Otterspeer