
Podcast: godsdienstvrijheid in de protestantse Republiek
Na de tachtigjarige oorlog werd de gereformeerde kerk de publieke godsdienst van de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden. Tegelijkertijd konden veel katholieken achter gesloten deuren hun godsdienst nog wel belijden. Hoe erg was de onderdrukking echt? We gaan erover in gesprek met Carolina Lenarduzzi in deze aflevering van de UBLpodcast.
Lenarduzzi promoveerde twee jaar geleden op een onderzoek naar godsdienstvrijheid in de Republiek. In haar boek ‘Katholiek in de Republiek’ nuanceert ze het beeld dat veel mensen hebben over de Republiek, namelijk als vrijhaven waar gelovigen van alle denominaties vreedzaam samenwoonden. ‘Er was weliswaar gewetensvrijheid, maar er was geen vrijheid van godsdienstuitoefening. Dus voor die katholieken stelde de gewetensvrijheid eigenlijk niet zoveel voor.’
-
Petrus Opmeer, Martelaars-boek, ofte historie der Hollandse martelaren […], Antwerpen 1700, UB BOLLAN 13 E 25-26 -
Petrus Opmeer, Historia Martyrum Batavicorum […], Keulen 1625, UB 604 B 22 -
Anoniem, Portret van Cornelis Musius (1500-1572), ca. 1590, Museum Catharijneconvent Utrecht, inv.nr. BMH s234 -
Petrus Opmeer, Historia Martyrum Batavicorum […], Keulen 1625, UB 604 B 22 -
Anoniem, Cornelis Musius opgehangen in Leiden, 1572, 1698-1700, Rijksmuseum Amsterdam, inv.nr. RP-P-OB-79.223 -
Pertinent verhaal van een vervloekte Samenswering der Papisten, Harderwijk: Willem Brinkink, 1734, UB Bibliotheca Thysania, pamflet 6121.
Themaprogramma
Deze UBLpodcast wordt aangeboden in het kader van het themaprogramma Onderdrukking en Vrijheid van de UBL. Daarin belicht de UBL visies op identiteit, relaties en interactie tussen individuen en groepen in het verleden. Er worden ook blogs en video’s rond stukken uit de bijzondere collecties uitgebracht. Momenteel kunnen er vanwege het coronavirus helaas geen activiteiten voor het belangstellende publiek worden georganiseerd.
Meer afleveringen
De UBLpodcast is ook beschikbaar via de volgende kanalen: