Lezing
Waarom Geesteswetenschappen? Frans-Willem Korsten over Film- en Literatuurwetenschap
- Datum
- donderdag 28 november 2024
- Tijd
- Toelichting
- Aanmelding is niet nodig. NB: Deze lezing is Engelstalig
- Bezoekadres
-
Universiteitsbibliotheek
Witte Singel 27
2311 BG Leiden - Zaal
- Vossiuszaal
Het zal weinigen in de academische wereld ontgaan zijn: de Nederlandse regering heeft draconische bezuinigingen op het hoger onderwijs aangekondigd, die in het bijzonder de geesteswetenschappen dreigen te gaan treffen. In Leiden werden eerder dit jaar ook al plannen gepresenteerd om de taalopleidingen Frans, Duits, Italiaans, Chinees, Japans op te laten gaan in grotere, algemene opleidingen. Ook geografisch afgebakende studies als Zuid- en Zuidoost-Aziëstudies zouden moeten worden gefuseerd, de specialisaties van Midden-Oostenstudies dreigen te verdwijnen en de bachelors African Studies en Latin American Studies dreigen zelfs volledig opgeheven te worden. Ook meerdere (research)masters worden in de plannen geschrapt of samengevoegd.
In een serie bijeenkomsten biedt de Universiteitsbibliotheek Leiden onderzoekers en docenten een podium om het belang van hun onderzoek en vakgebied te onderstrepen. In eerdere sessies spraken Remco Breuker en Alisa van de Haar over het belang van respectievelijk Koreastudies en Franse Taal en Cultuur. De derde spreker in de reeks is Frans-Willem Korsten. Hij is al decennialang verbonden aan de Universiteit Leiden als onderzoeker en docent bij de opleiding Film- en Literatuurwetenschap. Sinds 2023 is hij in Leiden hoogleraar ‘Literature, Culture and Law’. Literatuur en recht, en het snijvlak van die twee onderzoeksgebieden, is waar hij zich al sinds 2012 intensief mee bezighoudt. In het verlengde van die onderzoeksinteresse zette hij enkele jaren geleden met collega’s de bachelor ‘Questions of Justice in Law, Literature and the Arts’ op. Van 2007 tot 2024 was Korsten ook verbonden aan de Erasmus Universiteit Rotterdam als bijzonder hoogleraar ‘Literatuur en Samenleving’.
In zijn lezing zal Korsten ingaan op het belang van de Geesteswetenschappen, in het bijzonder van de bestudering van literatuur en recht. Ook zal hij ingaan op de rol die de universiteitsbibliotheek speelt bij zijn onderzoek en onderwijs. Vakreferent Film- en Literatuurwetenschap Tommy van Avermaete zal aan de hand van enkele voorbeelden laten zien wat de collectie van de universiteitsbibliotheek zoal te bieden heeft op het gebied van literatuur en recht.
Bijeenkomsten over het belang van de geesteswetenschap, lezingen door onderzoekers uit de geesteswetenschap, voor een publiek van voornamelijk geesteswetenschappers - is dat niet al te zeer preken voor eigen parochie? Het antwoord daarop is: ja, als het doel van de bijeenkomst ‘overtuigen’ zou zijn. Maar dit publiek hoeft niet overtuigd te worden.
Het doel is dan ook niet om een debat te voeren, maar eerder om een ruimte te creëren waarin reflectie het doel is en onderzoekers, docenten en studenten stil kunnen staan bij vragen waarop ze zelf misschien ook niet altijd meteen het antwoord weten. Door de tijd te nemen, met elkaar in dialoog te treden en gezamenlijk te reflecteren op de positie van geesteswetenschappers, zullen deze bijeenkomsten helpen om geesteswetenschappers beter te equiperen als ze het gesprek moeten aangaan met mensen die hen mogelijk minder goed gezind zijn. Nuance en reflectie sluiten een polemische houding en een krachtig verhaal niet uit; het tegendeel is eerder waar.